Верховна рада в цілому ухвалила закон про реформу корпоративного управління державного концерну "Укроборонпром".

Рада прийняла закон про корпоратизацію "Укроборонпрому". Що зміниться

Відповідне рішення ухвалили 256 народних депутатів на засіданні 13 липня.

Законопроєкт передбачає проведення реформування Концерну та його учасників у два етапи.

Перший етап реформування передбачає підготовку учасників Концерну до реорганізації та перетворення Концерну на акціонерне товариство, зокрема:

  • перетворення Державного концерну "Укроборонпром" на акціонерне товариство (АТ);
  • передачу між учасниками концерну за спрощеною процедурою майна, а також контрактів за ДОЗ, програм підвищення обороноздатності і безпеки держави, інших договорів, обслуговування пов’язаних кредитів, порук, гарантій;
  • вивільнення обтяженого майна учасників Концерну та господарських товариств, які будуть реорганізовані у господарські товариства на другому етапі;
  • передача єдиних майнових комплексів учасників Концерну та пакетів акцій господарських товариств, управління корпоративними правами держави щодо яких передано Концерну, які не задіяні у виконанні ДОЗ та виробничій діяльності, Фонду державного майна України.

Другий етап реформування передбачає утворення галузевих бізнес-об’єднань (ГБО) в організаційно-правовій формі акціонерних товариств, а також утворення господарських товариств на базі підприємств, включених до складу Державного концерну "Укроборонпром". Управління корпоративними правами стосовно ГБО здійснюватиме акціонерне товариство, утворене на базі Концерну.

Що відомо
  • У 2019 році у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт 10248 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження принципів прозорості та публічності у сфері формування та реалізації державної військово-промислової політики", який передбачав можливість ліквідації Укроборонпрому. Зрештою Рада відхилила законопроєкт та зняла його з розгляду.
  • Укроборонпром в умовах карантину запровадив на 17 підприємствах режим повного або часткового простою.
  • 3 грудня 2020 року співробітники Служби безпеки України провели обшуки у приміщеннях концерну та компанії-спецекспортера "Укрспецекспорт".
  • 3 грудня 2020 року Володимир Зеленський призначив Юрія Гусєва керівником "Укроборонпрому".
  • Під час пресконференції Гусєв повідомив, що державний концерн "Укроборонпром" припинить своє існування у 2021 році, а замість нього буде створено два великі холдинги.
  • Наприкінці січня 2021-го президент Зеленський звільнив виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка з посади члена наглядової ради Укроборонпрому.
  • У січні комітет також рекомендував Раді ухвалити за основу законопроєкт про реформу Укроборонпрому. Згодом нардепи проголосували за відповідне рішення.
  • У березні Кабінет міністрів підтримав рішення про створення міжвідомчої комісії з розгляду доцільності застосування процедури закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, якщо їх вартість дорівнює або перевищує 200 млн гривень.
  • 29 квітня Мустафу Найєма звільнили з посади заступника генерального директора з управління активами "Укроборонпрому"                                                                                                                                                                                               13.07.2021р. 19:00                                                                                                                                                                               Джерело: https://suspilne.mediahttp://                ******************************************************************************

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про розвиток літакобудівної галузі України" від 4 червня 2021 року.

Відповідний документ №268/2021 разом із рішенням було оприлюднено на сайті президента.

Згідно з рішенням РНБО, Кабмін зобов'язаний протягом місяця актуалізувати план заходів щодо реалізації Стратегії відродження вітчизняного авіабудування на період до 2030 року.

Зазначається, що цей крок робиться з метою забезпечення розвитку виробничого, конструкторського, науково-дослідного та кадрового потенціалу, створення виробництва конкурентоспроможної авіаційної техніки, зокрема шляхом укладення угод про стратегічне співробітництво з іноземними партнерами у сфері авіабудування та інших засобів із просування продукції вітчизняної авіабудівної галузі на зовнішніх ринках, удосконалення організаційної структури управління авіабудівної галуззю і вжиття заходів з імпортозаміщення в літакобудівній і вертольотобудівній галузях.

Крім того, уряд має у місячний термін затвердити Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки.

Також Кабмін повинен буде затвердити план антикризових заходів щодо фінансового оздоровлення та відновлення ефективної роботи Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, в якому передбачити, зокрема, розширення взаємодії держави і бізнесу та створення умов для державно-приватного партнерства під час розв'язання питань функціонування підприємства, а також опрацювати питання збільшення інвестиційної привабливості, прискорення проведення корпоративної реформи та впровадження фінансових інструментів державної підтримки для авіабудівних підприємств.

"Міністерству оборони України опрацювати питання внесення до Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки завдань з оновлення парку літаків і вертольотів Міністерства оборони України, зокрема бойових літаків, вертольотів, багатоцільових безпілотних авіаційних комплексів, військово-транспортних літаків Ан-74 та Ан-178", - ідеться в документі.

У ньому наголошується, що Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України разом із Національною академією наук України має вжити заходів щодо імпортозаміщення авіаційної продукції, наприклад підшипників спеціального призначення, електронних компонентів, зокрема в рамках виконання пункту 4 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року "Про основні показники державного оборонного замовлення на 2021 рік та 2022, 2023 роки", введеного в дію указом президента України від 30 березня 2021 року №132.

Це відомство також має утворити національні структури сертифікації, випробувань, експертні структури з виявлення контрафактної продукції та визначення відповідності та взаємозамінності комплектуючих виробів і матеріалів критичного імпорту, ухвалення рішень про внесення відповідних завдань у проект Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки.

Указ президента набуває чинності з дня його опублікування. Відповідальним за його виконання є секретар РНБО Олексій Данілов                           

25.06. 2021р.   Джерело: https://ua.interfax.com.ua/news/economic/752132.html

http://



Чергова відгрузка Бітумізаторів  БЧ 00.03  12.05.2021р.

_________________________________________________________________________________________________

Літаки Ан-74 можуть включити в оборонне замовлення


На сьогодні є актуальним врегулювання проблемних питань підприємств — учасників Державного концерну «Укроборонпром». З метою їх вирішення була проведена нарада, де, зокрема, була обговорена ситуація щодо відновлення виробництва літаків Ан-74 на ДП «Харківське державне авіаційно-виробниче підприємство». Про це у Facebook повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Окрім того, на нараді за участі представників центральних органів виконавчої влади, керівництва «Укроборонпрому» та окремих підприємств була озвучена необхідність змін до нормативно-правових актів щодо покращення умов випуску продукції оборонного призначення.

За результатами наради було прийнято ряд рішень, які стосуються важливості включення до державного оборонного замовлення постачання літаків Ан-74 в інтересах Збройних Сил України, проведення законодавчих ініціатив щодо покращення фінансового стану ДП «ХДАВП», внесення змін до законодавства України з питань ціноутворення продукції військового призначення та авансування державних контрактів за державним оборонним замовленням, йдеться у повідомленні.

   22:03 | 16.01.2021

        Джерело: https://sprotyv.info/news/litaki-an-74

___________________________________________________________________________

 Міноборони України уклало контракт з ДП "Антонов" на три нові військово-транспортні літаки Ан-178 для армії.

Перший літак має бути готовий у 2023 році. 

Ан-178 - транспортний літак ДП "Антонов", який почали розробляти у 2010 році, перший політ відбувся у 2015 році.  Призначений для перевезення військових вантажів, зокрема легкої військової техніки та десанту (84 парашутистів).  Водночас він може перевозити і комерційні та цивільні вантажі, а у випадках надзвичайних ситуацій - евакуйовувати людей, забирати поранених чи десантувати рятувальні команди.  Максимальна висота - більше 12 км, максимальна крейсерська швидкість - 825 км/год, максимальне навантаження - 18 тонн. Без вантажу літак може пролітати без дозаправки 5 тис. км, з вантажем 16 тонн - більше 1,2 тис. км. За параметрами "ціна-якість" Ан-178 вважається достатньо ефективним, через що до нього є інтерес на міжнародному ринку середніх транспортних літаків. Наприклад, у травні цього року "Антонов" почали збирати літак для Перу. Відомо також про інтерес Туреччини та Китаю.

Контракт для ЗСУ

 Українська армія використовує бойові та транспортні літаки, які залишилися від часів Радянського Союзу, тож нові військово-транспортні, ще й вироблені в Україні, сприймаються як початок наступного етапу для Повітряних сил. Ан-178 у армії має замінити старі Ан-26.


"Літаки будуть побудовані українськими громадянами, з українських комплектуючих, для українських інтересів", - заявив президент Зеленський під час підписання контракту у вівторок. Він сказав, що на міжнародних зустрічах з можливими інвесторами його запитували, чи є Ан-178 в українській армії.  "Тому цей крок - двічі важливий. Він зміцнює обороноздатність України та сприятиме залученню українських та іноземних інвестицій", - вважає президент. Він також запропонував іншим державним компаніям шукати можливості замовити Ан-178. У 2019 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував закупівлю 13 Ан-178 для МВС: дев'ять для ДСНС і ще чотирьох для Нацгвардії. "Плюс літаків для ДСНС - це багатомодальність, тобто пожежний літак можна швидко переобладнати у медико- евакуаційний, вантажний або транспортний", - відзначали у МВС. Щоправда, тоді мова йшла лише про попередній меморандум.

   19:30    /    29. 12. 2020 р.